Συχνές ερωτήσεις για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις απώλειας φυσικών δοντιών. Είναι μια λεπτή μεταλλική βίδα από τιτάνιο απόλυτα βιοσυμβατή η οποία τοποθετείται στο οστό της γνάθου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη τεχνιτών δοντιών.

Ποιά είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων;

Η διαδικασία ξεκινάει με την εκτήμηση από τον χειρουργό/προσθετολόγο των περιβάλλοντων ιστών, των ούλων, της πυκνότητας και της ποιότητας του οστού με κλινική και ακτινογραφική εξέταση και στη συνέχεια γίνεται το σχέδιο θεραπείας. Το εμφύτευμα τοποθετείται με τοπική αναισθησία από εξειδικευμένο χειρουργό.

Μετά την τοποθέτηση του το οστό της γνάθου αναπτύσσεται γυρω από τις σπειρες του εμφυτευματος. Αυτό δημιουργεί μια δομική και λειτουργική σύνδεση μεταξύ του οστού και του εμφυτεύματος. Το διάστημα που απαιτείται από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μέχρι την τελική αποκατάσταση του δοντιού είναι από 3-6 μήνες ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κάθε περίπτωσης. Τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την περίπτωση πραγματοποιείται επιτυχώς και άμεση φόρτηση των δοντιών δηλ την ίδια μέρα τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και προσωρινά δόντια πάνω στα εμφυτεύματα.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας;

Το ποσοστό επιτυχίας τους είναι 98% για την κάτω γνάθο και 95% για την άνω γνάθο σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες 50 ετών.

Είναι απόλυτα βιοσυμβατό υλικό,μπορεί δηλαδή να συνυπάρξει με ζωντανούς ιστούς χωρίς επιπλοκές. Είναι, γνωστό ότι τα μεταλλικά υλικά (λάμες, κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ορθοπεδική χειρουργική πολύ πριν ακόμα την εμφάνιση των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι επίσης από τιτάνιο.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και με το πέρας χορηγούνται παυσίπονα, αντιβίωση και κατάλληλο στοματκό διάλυμα. Μετεγχερητικά μπορεί να παρατηρηθεί ελαφρό πρήξιμο και ήπιος πόνος που ελέγχεται με παυσίπονα.

Γιατί να προτιμήσω τα εμφυτεύματα σε σχέση με τις συμβατικές γέφυρες ή τις τεχνητές οδοντοστοιχίες;

 1. Τα εμφυτεύματα λειτουργούν απόλυτα σαν τα φυσικά δόντια, αποκλείοντας την απορρόφηση του οστού μετά την εξαγωγή του δοντιου.
 2. Δεν απαιτείται καμία διεργασία των παρακείμενων δοντιών όπως το τρόχισμα τους στις συμβατικές γέφυρες και έτσι δεν περιορίζεται η διάρκεια ζωής των παρακειμένων δοντιών.
 3. Εχουν άψογη αισθητική.
 4. Αποτελούν μια άνετη και σταθερή αποκατάσταση των δοντιών.
 5. Αποτελεί τη μακροβιότερη και την πιο αξιόπιστη λύση.
 6. Είναι ακίνδυνα για την γενική υγεία του ασθενούς.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

 1. Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.
 2. Οστό με επαρκές ύψος, πάχος & πυκνότητα (απαιτείται πανοραμική και αξονική ακτινογραφία).
 3. Απουσία ενεργούς ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.
 4. Εφαρμογή από τον ασθενή επαρκούς στοματικής υγιεινής.
 5. Μη ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως μη ελεγχόμενος διαβήτης ή διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα.
 6. Να μην βρίσκεται ο ασθενής υπό αντιπηκτική θεραπεία ή να έχει μειωμένη αμυντική και επουλωτική λειτουργία.
 7. Απουσία υπερπαραθυροειδισμού.

Η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα