Συχνές ερωτήσεις για την στοματική υγιεινή

Τι περιλαμβάνει η καλή στοματική υγιεινή;

Η Στοματική Υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για την φροντίδα των δοντιών. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Ποιες είναι οι κύριες μέθοδοι στοματικής υγιεινή ;

1. Το βούρτσισμα των δοντιών

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το απολύτως απαραίτητο μέτρο για τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Ο μηχανικός καθαρισμός των δοντιών με την οδοντόβουρτσα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών. Η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με γωνία 45ο στο σημείο που ενώνονται τα δόντια με τα ούλα.

Η οδοντόκρεμα βοηθά στον καθαρισμό και προσφέρει επιπλέον συστατικά όπως το φθόριο και αντιμικροβιακούς παράγοντες. Το σημαντικότερο όμως έργο για τη στοματική υγιεινή εκτελείται από τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας. Η διάρκεια και ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα του καθαρισμού της πλάκας που μπορούμε να επιτύχουμε.

2. Το οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα ολοκληρώνει τον καθαρισμό των δοντιών καθαρίζοντας τα σημεία ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων, στα σημεία δηλαδή που δεν μπορούν να εισχωρήσουν οι ίνες της οδοντόβουρτσας. Για αυτό είναι απαραίτητη η σωστή χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται επίσης:

3. Βουρτσάκια Μεσοδοντίων

Πρόκειται για ειδικά μικρά βουρτσάκια σε διάφορα πάχη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με διάφορες προσθετικές εργασίες. Μπορούν επίσης να χρησμοποιηθούν εναλλακτικά του νήματος για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων (δηλ. ανάμεσα στα δόντια).

4. Το στοματικό διαλύμα

Το στοματικό διαλύματα αποτελεί συμπληρωματικό μέσο στοματικής υγιεινής. Το στοματικό διαλύμα λειτουργεί μόνον επιβοηθητικά και η χρήση του δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Ποιες είναι οι οδηγίες στοματικής υγιεινής;

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα,2 λεπτά τουλάχιστον.
  • Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζετε την κάθε 3 μήνες
  • Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
  • Χρησιμοποιείτε βουρτσάκια μεσοδοντίων αν έχετε θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια
  • Μην ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο

Για περισσότρες λεπτομέρειες δείτε το παρακάτω βίντεο.