Συχνές Ερωτήσεις

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις απώλειας φυσικών δοντιών. Είναι μια λεπτή μεταλλική βίδα από τιτάνιο απόλυτα βιοσυμβατή η οποία τοποθετείται στο οστό της γνάθου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη τεχνιτών δοντιών.

Ποιά είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων;

Η διαδικασία ξεκινάει με την εκτήμηση από τον χειρουργό/προσθετολόγο των περιβάλλοντων ιστών, των ούλων, της πυκνότητας και της ποιότητας του οστού με κλινική και ακτινογραφική εξέταση και στη συνέχεια γίνεται το σχέδιο θεραπείας. Το εμφύτευμα τοποθετείται με τοπική αναισθησία από εξειδικευμένο χειρουργό.

Μετά την τοποθέτηση του το οστό της γνάθου αναπτύσσεται γυρω από τις σπειρες του εμφυτευματος. Αυτό δημιουργεί μια δομική και λειτουργική σύνδεση μεταξύ του οστού και του εμφυτεύματος. Το διάστημα που απαιτείται από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μέχρι την τελική αποκατάσταση του δοντιού είναι από 3-6 μήνες ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κάθε περίπτωσης. Τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την περίπτωση πραγματοποιείται επιτυχώς και άμεση φόρτηση των δοντιών δηλ την ίδια μέρα τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και προσωρινά δόντια πάνω στα εμφυτεύματα.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας;

Το ποσοστό επιτυχίας τους είναι 98% για την κάτω γνάθο και 95% για την άνω γνάθο σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες 50 ετών.

Είναι απόλυτα βιοσυμβατό υλικό,μπορεί δηλαδή να συνυπάρξει με ζωντανούς ιστούς χωρίς επιπλοκές. Είναι, γνωστό ότι τα μεταλλικά υλικά (λάμες, κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ορθοπεδική χειρουργική πολύ πριν ακόμα την εμφάνιση των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι επίσης από τιτάνιο.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και με το πέρας χορηγούνται παυσίπονα, αντιβίωση και κατάλληλο στοματκό διάλυμα. Μετεγχερητικά μπορεί να παρατηρηθεί ελαφρό πρήξιμο και ήπιος πόνος που ελέγχεται με παυσίπονα.

Γιατί να προτιμήσω τα εμφυτεύματα σε σχέση με τις συμβατικές γέφυρες ή τις τεχνητές οδοντοστοιχίες;

 1. Τα εμφυτεύματα λειτουργούν απόλυτα σαν τα φυσικά δόντια, αποκλείοντας την απορρόφηση του οστού μετά την εξαγωγή του δοντιου.
 2. Δεν απαιτείται καμία διεργασία των παρακείμενων δοντιών όπως το τρόχισμα τους στις συμβατικές γέφυρες και έτσι δεν περιορίζεται η διάρκεια ζωής των παρακειμένων δοντιών.
 3. Εχουν άψογη αισθητική.
 4. Αποτελούν μια άνετη και σταθερή αποκατάσταση των δοντιών.
 5. Αποτελεί τη μακροβιότερη και την πιο αξιόπιστη λύση.
 6. Είναι ακίνδυνα για την γενική υγεία του ασθενούς.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

 1. Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.
 2. Οστό με επαρκές ύψος, πάχος & πυκνότητα (απαιτείται πανοραμική και αξονική ακτινογραφία).
 3. Απουσία ενεργούς ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.
 4. Εφαρμογή από τον ασθενή επαρκούς στοματικής υγιεινής.
 5. Μη ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως μη ελεγχόμενος διαβήτης ή διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα.
 6. Να μην βρίσκεται ο ασθενής υπό αντιπηκτική θεραπεία ή να έχει μειωμένη αμυντική και επουλωτική λειτουργία.
 7. Απουσία υπερπαραθυροειδισμού.

Η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Τι είναι όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούνται από ένα λεπτό στρώμα πορσελάνης πάχους περίπου 0,3- 0,5 χιλ που συγκολλάται στην πρόσθια επιφάνεια του δοντιού προσδίδοντας μεγάλη ανθεκτικότητα βελτιώνοντας τη συνολική εμφάνιση του δοντιού που αφορά το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, την κλίση του.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι όψεις πορσελάνης ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όψεις πορσελάνης διαρκούν συνήθως 10-15 χρόνια. Απαιτείται σωστή στοματική υγιεινή από τον ασθενή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

 • δεν απαιτείται αναισθησία.
 • έχουν άριστο αισθητικά αποτελέσμα γιατί με τις κατάλληλες διαφάνειες και τα ανατομικά χαρακτηριστικά μιμούνται άριστα το φυσικό δόντι.
 • έχουν μηδαμινή έως μηδενική απορρόφηση χρωστικών ουσιών.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

 • Δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με βρουξισμό.
 • Το υψηλό κόστος τους.

Η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης είναι επώδυνη ;

Αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία.

Πόσες επισκέψεις απαιτούνται για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης ;

Για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης απαιτούνται συνήθως 3 επισκέψεις.

Γιατί να προτιμήσω τις όψεις πορσελάνης σε σχέση με τις όψεις ρητίνης ;

Οι όψεις πορσελάνης :

 • απορροφούν από μηδαμινες ως μηδενικές χρωστικές ουσίες.
 • έχουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
 • έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Τι είναι η εσωτερική λεύκανση;

Η εσωτερική λεύκανση είναι τεχνική που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα που προκαλείται από δυσχρωμία ενός απονευρωμένου ή νεκρού δοντιού.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί εσωτερική λεύκανση σε δόντι που δεν έχει απονευρωθεί ;

Όχι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εσωτερική λεύκανση σε δόντι που δεν έχει προηγηθεί ενδοδοντική θεραπεία και αν έχει πρέπει να ελεγχθεί η ποιότητα της. Ο έλεγχος γίνεται με την βοήθεια ακτινογραφίας. Αν το δόντι είναι απονευρωμένο και η ενδοδοντική του θεραπεία είναι ικανοποιητική τότε μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στη λεύκανση.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Όχι δεν είναι επώδυνη διαδικασία.

Εχει επιπλοκές;

Όπως κάθε θεραπεία έτσι και η εσωτερική λεύκανση μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές.

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι το χημικό έγκαυμα των ούλων γύρω από το δόντι, που προκαλείται από την λευκαντική ουσία και υποχωρεί πολύ εύκολα. Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η εξωτερική απορρόφηση της ρίζας του δοντιού.

Η δυσχρωμία μπορεί να επανέλθει μετά από κάποιο διάστημα ;

Η δυσχρωμία του δοντιού μπορεί να επανέλθει μετά από κάποια χρόνια, αλλά δεν υπάρχει σαφές χρονικό διάστημα υποτροπής σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Τι περιλαμβάνει η καλή στοματική υγιεινή;

Η Στοματική Υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για την φροντίδα των δοντιών. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Ποιες είναι οι κύριες μέθοδοι στοματικής υγιεινή ;

1. Το βούρτσισμα των δοντιών

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το απολύτως απαραίτητο μέτρο για τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Ο μηχανικός καθαρισμός των δοντιών με την οδοντόβουρτσα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών. Η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με γωνία 45ο στο σημείο που ενώνονται τα δόντια με τα ούλα.

Η οδοντόκρεμα βοηθά στον καθαρισμό και προσφέρει επιπλέον συστατικά όπως το φθόριο και αντιμικροβιακούς παράγοντες. Το σημαντικότερο όμως έργο για τη στοματική υγιεινή εκτελείται από τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας. Η διάρκεια και ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα του καθαρισμού της πλάκας που μπορούμε να επιτύχουμε.

2. Το οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα ολοκληρώνει τον καθαρισμό των δοντιών καθαρίζοντας τα σημεία ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων, στα σημεία δηλαδή που δεν μπορούν να εισχωρήσουν οι ίνες της οδοντόβουρτσας. Για αυτό είναι απαραίτητη η σωστή χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται επίσης:

3. Βουρτσάκια Μεσοδοντίων

Πρόκειται για ειδικά μικρά βουρτσάκια σε διάφορα πάχη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με διάφορες προσθετικές εργασίες. Μπορούν επίσης να χρησμοποιηθούν εναλλακτικά του νήματος για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων (δηλ. ανάμεσα στα δόντια).

4. Το στοματικό διαλύμα

Το στοματικό διαλύματα αποτελεί συμπληρωματικό μέσο στοματικής υγιεινής. Το στοματικό διαλύμα λειτουργεί μόνον επιβοηθητικά και η χρήση του δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Ποιες είναι οι οδηγίες στοματικής υγιεινής;

 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα,2 λεπτά τουλάχιστον.
 • Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζετε την κάθε 3 μήνες
 • Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
 • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
 • Χρησιμοποιείτε βουρτσάκια μεσοδοντίων αν έχετε θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια
 • Μην ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο

Για περισσότρες λεπτομέρειες δείτε το παρακάτω βίντεο.